wp menus'den En Üst Menünüzü Seçin

Kurutma Fabrikasında büyük adım

İlçenin ekonomik anlamda önünün açılmasını sağlayacak olan Domates, Biber Kurutma ve Salça Fabrikası için çalışmalar tüm hızı ile devam ediyor. Ticaret Odası Başkanlığı’nın öncülüğünü yaptığı çalışmalar kapsamında geçtiğimiz aylarda İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan kurutma fabrikaları ziyaret edilerek ön çalışmalar başlatılmıştı. Fabrikanın kurulması için başlatılan fizibilite çalışmaları kapsamında Anguru firma yetkilileri geçtiğimiz gün Ticaret Odası konferans salonunda sunum yaptı. Yurtiçi ve yurtdışındaki Büyükşehir Belediyelerine destek hizmeti veren Anguru firma yetkilileri ilçeye kurulması planlanan fabrika, üretilmesi gereken ürünler ve ürün yelpazesi hakkında geniş bilgi verdiler.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ticaret Odası Başkanı Levent Koçak kurulaması planlanan fabrika için büyük bir adım attıklarına vurgu yaparak; ‘Şereflikoçhisarımızın ekonomisini canlandırmak adına oda olarak 8 aydır çalışma yürütüyoruz. Biz bu çalışmayı yaparken ekonomimizi nasıl canlandırabiliriz sorusunu düşünüyoruz. Biz ekonomimizi elimizde olan değerlere katma değer katarak canlandırabiliriz. Şereflikoçhisar bir sanayi şehri değil. Liman şehri değil. Anadolu’nun ortasında göbeğinde limanı olmayan ama gölü ve barajı olan sevimli güzel bir ilçe. İlçe halkımızın ekonomik refahını yükseltmek adına tarım ve hayvancılık üzerine projelerinin hazırlanabileceğini, yeraltı ve yerüstü madenlerle alakalı kısımlarda neler yapacağımızı araştırdık. Yerüstü madenimiz olarak TuzGölü var. TuzGölü özelleştirmeden dolayı ekonomik olarak bir katkı sağlayamıyor. Sanayileşme adına o bölgede sanayileşmemiz yok. Tuz gıdanın yanı sıra sanayi alanında çok fazla miktarda kullanılıyor. Fakat bu sanayileşmede ilçemizde hiçbir fabrika bulunmamakta. Bizler tarım ve hayvancılıkla ilgili projelere yoğunlaşmamız gerekiyor. Bunun nedeni halkımızın tabandan başlayarak ekonomisini düzeltmeyi hedefliyoruz. Alternatif ürünler kapsamında endemik bitkiler, aromatik bitkiler ile ilgili çıkış yapalım dedik. Fakat son zamanlarda yetişen domates üzerine yoğunlaştık. Özellikle salça fabrikası kurulması için Torbalı’da fabrikaları gezdik. Şereflikoçhisar’da bu projenin uygulanabileceğini düşündük. Çalışmalarımızda yelpazeyi geniş tutarak kurutma olayını da devreye soktuk. Kuruda sadece domates ve biberi düşünüyorduk fakat yelpazeyi genişletmeyi hedefliyoruz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a kurulması planlanan fabrika hakkında bilgi verdik. Yavaş, Kırsal Kalkınma olarak ilçemize destek olacaklarını söylemişti. Büyükşehir’in Halk Market kurma hedeflerinin olduğunu söylediler. Büyükşehir’e bağlı ilçelerde üretilecek olan ürünlerde buralarda satılacağını söylediler. Alım garantili bu durum bizlerin önünü de açmış olacak’ dedi. Koçak ayrıca, ‘Domates, Kavun ve Biber kurutmayı hedefliyorduk. Yapılan araştırmalarda soğan ve sarımsak kurusunun da özellikle yurtdışında Pazar payının büyük olduğunu öğrendik. Çiftçilerimiz tarlalarında daha az zahmetle daha fazla gelir getirici ürünleri üretecekler. Organize Sanayi Bölgesine kurmayı planladığımız fabrikanın girişiminde sona doğru yaklaştık. Biz oda olarak bunu sadece halka sunacağız. Halkımız teveccüh gösterip karşılık bulursa sizler tarafından kurulacak. Bizler pazarlama kısmında üreticilerimizin önünü açacağız. Fabrikanın kurulumunda devletimizin sağladığı teşvik ve imkanlardan yararlanacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde kazandığımız ivme devam edecek. Şereflikoçhisar sıkışmış kabuğunu kırıp, hem kendi ilçesine hem de ülke adına ekonomik hizmetler sunacaktır. Bu gelişmeler hem ekonomik hem de sosyal açıdan ilçemize büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Şereflikoçhisarımıza hayırlı olsun diliyorum’ dedi. Kırsal Kalkınma alanında proje danışmanlık hizmeti veren Anguru firma yetkililerinden Mustafa Özal fabrikanın fizibilite çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kurutulmuş gıdaların özellikle yurtdışında büyük Pazar oluşturduğunu ifade eden Özal; ‘Şereflikoçhisar tarım ve hayvancılık alanında gelişmiş bir ilçe. Burada üretilen ürünlerin yelpazesini genişleterek kurulması planlanan fabrika için çok önemli. Özellikle domatesin kurutmasının yanında kavun, biber, patlıcan gibi ürünleri de bu yelpazeye katmalıyız. Özellikle yurtdışında büyük pazara sahip olan soğan ve sarımsakta bu yelpazede yer almalı’ dedi. Özal,115 bin dolara mal olması hedeflenen kurutma fabrikasının ilçede istihdama da katkı sağlayacağını söyledi. Ticaret Odası Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt, İlçe Tarım Müdürü Şenol Görgülü, Ticaret Odası Başkanı Levent Koçak, banka temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir