wp menus'den En Üst Menünüzü Seçin

KURBANLIKLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Kurbanlık satışları başladı. Besiciler mandıra ve ahırlarda görücüye çıkarttıkları büyükbaş hayvanlarını satışa sundu. Ancak fiyatlardaki belirsizlik sürüyor. Çünkü piyasadak fiyat istikrarsızlığı kurbanlık fiyatlarını açıklanmasını engelliyor. İlçemizde her yıl yetiştirdiği kurbanlıkları satarak bu işi kendine meslek edinen besiciler Kurban Bayramı`na sayılı günler kala müşterilerin bekliyor. Geçtiğimiz yıl başka illerden gelerek burada kurbanlık hayvanları elinde kalan besiclerin bu yıl buraya pek rağbet etmemesi beklenirken mandıra ve ahırlarda besicilik yapan vatandaşlar bu sene kurbanlık satışlarından oldukça umutlular. Şu sıralarda besi yaptıkları hayvanları görücüye çıkartan besiciler şimdilik bekledkleri ilgiyi görmemekten yakınıyorlar. Bunun sebebini de piyasadaki belirsizlik olarak gösteriyorlar. İlçemizde 6 yıldır besicilik yapan İbrahim Öztürk ve Habip Karakaya Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık büyükbaş hayvanları satışa sundu. Tuzla Mahallesi’nde bulunan mandırada 30 büyükbaş hayvanı satışa sunduklarını belirten İbrahim Öztürk; “Biz 6 yıldır besicilik yapıyoruz. Tuzla Mahallesinde bulunan mandıramızda 30’un üzerinde simental cinsi hayvanlarımızı Kurban Bayramına hazırladık. Gelen müşterilerimiz hayvanları mandıramızda görme şansı buluyorlar. Simental cinsi hayvanlarımızın ortalama ağırlıkları canlı kiloları 650 ila 800 kg arasında değişiyor” dedi.

“Veresiye oluyor”

Kurbanlık satışlarından memnun oldukları belirten Öztürk; “Mandıramızda bulunan 30 hayvandan şimdiye kadar 10 tanesini sattık. Geçtiğimiz yıllarda tercihini bizden yana kullanan müşterilerimiz bu yılda bizleri tercih etti. Müşteri memnuniyeti bizler için herşeyden önemli. Bu yüzden kemikleşmiş müşterilerimiz var. Kurbanlıklarımız simental cinsi büyükbaş hayvanlar. Tüm bakımlarını biz yapıyoruz. Bu yıl hayvanların satış fiyatları 14 bin lira ile 18 bin lira arasında değişiyor” dedi. Girdi maliyetlerindeki artışın fiyatları etkilediğine değinen Öztürk; “Besicilikte en önemli unsur mutlaka arazi sahibi olmak gerekiyor. Yetiştireceğiniz hayvana mutlaka doğal besleme yapmak zorundasınız. Biz kendi tarlamızda yonca ve slaj ekimi yaptık. Aldığımız ürün doğal olduğunda hayvanlarımızda da yağsız oluyor. Fakat ister istemez besi yemi aldığımız dönemlerde oluyor. Geçtiğimiz sene 65 liraya aldığımız besi yemi bu yıl 85 liraya satılıyor. Bu da ister istemez kurbanlıkların fiyatlarının artmasına neden oluyor. Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl fiyatlarda bin ila bin beşyüz liralık fiyat artışı yaşanıyor” dedi.
Hayvanların yağsız olduklarına vurgu yapan Öztürk; “Biz kurbanlık hayvanlarımıza kesinlikle kepek ve küspe ile beslemiyoruz. Üretimini kendi yaptığımız doğal ürünlerle beslendikleri için hayvanlarımızda yağ oranları çok düşük” dedi. Kurbanda da veresiye olayının yaşandığını söyleyen Öztürk; “Her yıl bu durumla karşılaşıyoruz. Kurbanda veresiye olayları yaşanıyor. Şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Müşterilerimiz aldıkları kurbanların kesimini yaptıktan sonra ücretini ödüyorlar. Bu konuda hemşehrilerimize yardımcı oluyoruz” dedi. Öztürk; “Biz senelik yaklaşık 40 hayvana titizlikle bakarak Kurban Bayramına hazırlıyoruz. Bu dönemde kasaplara da hizmet vermeye devam ediyoruz. Hayvan pazarına hiçbir hayvanımızı satış için götürmedik. Götürmeyi de düşünmüyoruz. Bizim müşterilerimiz hayvanları mandıramızda görür ve alır. Kurbanlıklarımızı hayvan pazarına götürüp strese girmelerini istemeyiz. Şu an satışını yaptığımız büyükbaş hayvanlar 2 yaşında ve kurbana hazırlar. Tüm hemşehrilerimizi kurbanlıklarını almadan mandıramıza bekliyoruz” dedi.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir