Güncel Haberler

Salça fabirkası değerlendirildi

Geçtiğimiz zaman dilimleri içeriisnde ilçemizden bir heyet domates üretimi ve salça sektörülerinde ülkenin markası haline gelen İzmir’in Torbalı ilçesini ziyaret ederek burada geniş çaplı araştırmalarda bulunmuşlardı.
Şereflikoçhisar’ın kalkınmasına olumlu yönde etki edeceği düşünülen domates üretimi ve işlenmesi konusunda Ticaret Odası Başkanlığı öncülüğünde başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Ticaret Odası Başkanı Levent Koçak u yatırımın ortaya çıkmasındaki etkenin tarımımızın sulu ve alternatif ürün olan domatesin yeni bir ivme kazanmış olması. Bu açıdan da domates kurusuyla başlayıp çalışmalarına salça fabrikasını da ekleyerek yelpazelerini genişlettiklerini anlattı.
 
İlçemiz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Koçak, ilçemizde kurulması planlanan Salça Fabrikası ve Domates Kurutma Tesisi hakkında meclis üyeleri ve basın mensuplarıyla toplantı yaptı. Toplantıya bu konuda uzman olan proje yönetmeni Orhan Erden de katıldı. Fabrika kurumu işleyiş sistemi ve domates elde edilen ürünler hakkında bilgi verdi.
Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanı Levent Koçak; bu yatırımın ortaya çıkmasındaki etkenin tarımımızın sulu ve alternatif ürün olan domatesin yeni bir ivme kazanmış olması. Bu açıdan da domates kurusuyla başlayıp çalışmalarına salça fabrikasını da ekleyerek yelpazelerini genişlettiklerini anlattı. İlçemizde bu işin yapılabileceğini üretim, makine, tesisat ve pazarlama gibi konuları koordineli bir şekilde ilçe tarım müdürlüğü, Ziraat odası ve çiftçilerle paylaştıklarını söyledi.
Eğer bu tesis kurulursa biber salçası, kurutulmuş domates garnitürü, közlenmiş biber, domates sosu, pul biber gibi ürünler üretilecek.
Ticaret Odası Başkanı Levent Koçak sözlerine şöyle devam etti; “Çalışmalarımızı şeklen bitirdik. %99’a yakın bir kısmı bitirmiş bulunuyoruz. %1’lik bir kısmı kaldı. Bunu kamoyuna paylaştıktan sonra paydaşlarımız olan yani halkımızla paylaşıp bunu et ve kemiğe büründüreceğiz. Bu husustada kooperatif çalışması üzerinde duruyoruz. Koçhisarda üretim ve pazarlama kooperatifi üzerinde duruyoruz. Kooperatifimizin ilk kuruluşunu geniş yelpazede tutacağız. Ama ilk adımı domates kurusu ve salçayla devam edeceğiz. Bu tesisimizin yanında ileriki günlerde süt ve süt ürünleriyle ilgili bir proje düşünüyoruz.” Diyerek sözü proje yönetmeni Orhan Erden’e bıraktı.
Proje Yönetmeni Orhan Erden fabrika kurumu, işleyiş sistemi üretimi hakkında konuştu. Konuşmasına ilk olarak domatesin 2 şekilde kurutulduğunu;
1. Doğal kurutma; domatesin %68’inin suyunun uçtuğunu ve bu yüzdende yumuşak olduğunu,
2. Fırında kurutma; domatesin %62’sinin suyunun uçtuğunu ve gürezin dedikleri tuzla püskürtme yaparak domatese su verip kuruttuklarını söyleyerek bilgilendirdi.

Comment here